Refinansiere inkassogjelden
Hva gjør du hvis du ikke kan betale kredittkortgjelden din? Det kan skje for de fleste av oss, at vi får problemer med å betale regningene våre. Opplever du en periode med dårlig råd, er det viktig at du er proaktiv og tar kontakt med dine kreditorer så raskt som mulig, for å finne en løsning.
Jo lengre du venter, desto større vil problemene bli og desto vanskeligere vil det være å komme ut av uføret igjen.
Ta kontakt med kredittkortselskapet før kravet sendes til inkasso
Det kanskje aller viktigste du kan gjøre, hvis du opplever at du får problemer med å betale en kredittkortregning, er å ta kontakt med kredittkortselskapet så raskt som mulig.
Det kan føles flaut å måtte innrømme at man ikke har penger til å betale regningen, men husk på at de aller fleste kredittkortselskaper er profesjonelle og vant med slike henvendelser.
Husk også, at det er like mye i kredittkortselskapets interesse, som din, at du tar kontakt og forsøker å finne en løsning, før problemet blir for stort.
I de aller fleste tilfeller vil du kunne få utsettelse på betalingen av kredittkortregningen, men det krever at du tar kontakt med banken så raskt som mulig og helst innen forfallsdato på regningen.
Det krever selvsagt også at du ellers er ajour med betalingen av gjelden. Har du flere andre ubetalte regninger for samme kredittkort, vil de fleste banker nok ikke være spesielt interesserte i å gi deg en ytterligere betalingsutsettelse.
En del kredittkort gir muligheten for å hoppe over betalingen en måned eller to hvert år, så det kan være lurt å sjekke om nettopp ditt kort tilbyr en slik mulighet. Det vil normalt være nevnt på fakturaen fra kredittkortselskapet hvor mange betalingsfrie måneder du har tilgjengelig.
Hva skjer hvis kredittkortgjelden går til inkasso?
Hvis du ikke tar grep og forsøker å komme til en løsning med kredittkortselskapet, vil ubetalte kredittkortregninger etterhvert bli sendt til inkasso.
Når dette skjer, vil banken anse din kredittkortgjeld som misligholdt, og låneavtalen vil automatisk bli sagt opp. Dette betyr at hele gjelden forfaller til betaling umiddelbart.
Det er med andre ord ikke bare den ubetalte regningen som går til inkasso, men hele den utestående gjelden.
Om det ikke allerede har skjedd, vil kredittkortet ditt selvsagt også bli sperret for bruk,og du vil høyst sannsynlig bli svartelistet hos banken, slik at du aldri vil kunne få et nytt kredittkort i denne banken igjen, heller ikke etter at gjelden er gjort opp.
Har først kredittkortgjelden gått til inkasso, er det utelukkende inkassobyrået du må forholde deg til, siden du ikke lengre har et kundeforhold til banken.
De fleste inkassoselskaper vil være villige til å inngå en avdragsordning på gjelden, men det påløper selvsagt renter på gjelden og gebyrene er relativt høye.
Spesielt hvis du eier din egen bolig kan det være et alternativ å se på muligheten for å refinansiere inkassogjelden ved å ta opp et lån med pant i boligen, som du bruker for å betale ut hele inkassokravet.
Uansett hva du velger å gjøre, er det helt essensielt at du tar grep hvis først kredittkortgjelden er sendt til inkasso. Kan du ikke betale hele inkassoregningen her og nå, må du kontakte inkassoselskapet og få til en avdragsordning.
Gjør du ikke dette, vil kravet etterhvert gå til rettslig inndrivelse, hvilket ikke bare betyr nye og høye gebyrer, men det medfører også at du får registrert en betalingsanmerkning, hvilket kan gjøre det svært vanskelig å få nye lån eller få refinansiert den eksisterende gjelden din.